Hoe kan ik het beste aluminium zagen?

Op deze manier zaag je aluminium probleemloos

Aluminium is een zacht metaal, en daarmee onderscheidt het zich van andere metalen. De zachtheid kan ervoor zorgen dat het materiaal tijdens het zagen buigt en het zagen bemoeilijkt. Het zagen van aluminium vraag dan ook om speciale aandacht. Met het juiste gereedschap en de juiste aanpak is het niet al te lastig om aluminium netjes en met schone snijranden te zagen. Met deze tips lukt het je om aluminium te zagen als een prof.

Aluminium knippen of zagen?

Wanneer je al eerder hebt gewerkt met aluminium weet je dat het materiaal op speciale wijze geknipt of gezaagd dient te worden. Er moet niet alleen rekening gehouden worden met de zachtheid van het materiaal, maar ook met de reactie tussen aluminium en andere metalen en het lage smeltpunt van aluminium. Ga je aluminium zagen dan betekent dit dat het juiste zaagblad en de juiste zaagsnelheid een rol speelt. Wat het juiste stuk gereedschap is, is afhankelijk van de grootte en dikte van het stuk metaal.

Dunne aluminium werkstukken kun je knippen met een blikschaar. Bijvoorbeeld met de ergonomische blikschaar van Stanley.

Ook kun je voor het bewerken van aluminium een slijptol gebruiken. Onder andere de DeWalt accu slijptol. is hiervoor een goed stuk gereedschap.

Ook kun je aluminium buizen met de hand zagen. Dit artikel gaat speciaal over hoe je aluminium het best kunt zagen met elektronische gereedschap.


Aluminium zagen met een cirkelzaag

Het knippen/snijden van aluminium kan maar tot een dikte van enkele millimeters. Bovendien is een handmatige bewerking nogal intensief wanneer het gaat om langere stukken. Voor het zagen van aluminium kun je zowel een tafelzaag als handcirkelzaag, maar ook een decoupeerzaag gebruiken. Het resultaat staat of valt met het juiste zaagblad. Kies hiervoor altijd een zaagblad dat geschikt is voor het zagen van aluminium. Gebruik geen multi-zaagblad bijvoorbeeld, maar dus een speciaal zaagblad voor dit type metaal. Het zaagblad dient rechte tanden te hebben. Handig is het gebruik van snijolie om het zagen van metaal sneller en makkelijker uit te voeren.


Aluminium zagen met een decoupeerzaag

Ook voor het zagen van aluminium met een decoupeerzaag dient de snelheid laag te zijn. Kies bij een decoupeerzaag met 3 slingertrappen – wat veel decoupeerzagen hebben- voor pendelstand 1. In deze stand maakt de zaag verticale, op-en-neer-gaande zaagbewegingen en geen voorwaartse en achterwaartse bewegingen. Gebruik een recht zaagblad dat geschikt is voor aluminium met rechte, fijne tanden.


Aluminium zagen met afkortzaag

Heb je een afkort zaag tot je beschikking en wil je hiermee aluminium zagen? Kijk dan vooral of je het juiste zaagblad hebt, want doorgaans worden bij afkortzagen standaard zaagbladen voor hout meegeleverd. Deze hebben niet de juiste vertanding. Wissel dus eventueel eerst het zaagblad voor een hardmetalen zaagblad met een fijne vertanding.

Stap voor stap aluminium zagen

  • Draag een veiligheidsbril en/of kleding om jezelf te beschermen tegen metaalsplinters
  • Breng eventueel snijolie aan om het zagen te vereenvoudigen en oververhitting te voorkomen.
  • Klem het werkstuk vast zodat deze tijdens het zagen niet verschuift
  • Stel het toerental niet te hoog in en laat de zaag het werk doen. Forceer niets
  • Vind je de zaaglijn te scherp, dan kun je de zaaglijn bijwerken met schuurpapier.

Zaagsnelheid en zaagblad

Aluminium heeft een relatief laag smeltpunt en elektrisch zagen gaat met veel wrijving en dus warmte. Een ander punt van aandacht is dat aluminium tijdens het zagen de neiging heeft om te gaan buigen. Klem het materiaal daarom goed vast. Zaag met een lage zaagsnelheid en een langzame invoer. Kies voor een zaagblad met geringe vertanding. De hellingshoek van het zaagblad moet juist zo groot mogelijk zijn om zaagsneden te krijgen die schoon en precies zijn.

Aluminium zagen tips

Conclusie

Aluminium kun je zowel met een cirkelzaag, afkortzaag of decoupeerzaag zagen. Kies voor een zaagblad met geringe vertanding. Korte stukken eventueel ook met een handzaagje voor ijzer. Het materiaal buigt snel en is gevoelig voor oververhitting. Zaag aluminium daarom met een lage zaagsnelheid en een langzame invoer.

Zaagwijzer.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart