Hoe kan ik keramische tegels het beste zagen?

Op deze manier zaag je keramische tegels het best.

Menig doe-het-zelver gaat aan de slag om zelf een keuken op badkamer te tegelen. Recht-toe-recht-aan tegelen is niet zo lastig, maar wat doe je wanneer een tegel op maat gemaakt moet worden of een uitsparing nodig heeft voor bijvoorbeeld een leiding of hoek? Het zagen van keramische tegels is met het juiste gereedschap en wat handigheidjes helemaal niet lastig. Hoe je keramische tegels het beste kunt zagen, lees je in dit artikel.

Keramische tegels snijden of zagen?

Tegels kun je naast zagen ook snijden. Bijvoorbeeld met een stabiele handbediende tegelsnijder van Rubi. Met een tegelsnijder maak je een kras in de tegel die daarna het breekpunt is. Dit werkt prima met rechte breekpunten, maar wordt lastig wanneer je een hoekje wilt uitsnijden. Laat staan een bocht.


Je kunt tegels ook slijpen. Dit geeft naast geluid ook een berg stof. Een slijper die het stof opvangt is geen overbodige luxe. De Festool AGC is bijvoorbeeld een goede accu tegelslijper voorzien van stofopvang en een diamant doorslijp schijf.


Kleine hoekjes verwijderen lukt ook nog redelijk netjes met een papegaaitang. Maar met al deze opties is het nog steeds niet mogelijk om heel precies uitsparingen in tegelwerk te maken, of om ronde vormen te maken. Dit lukt wel met zagen. Om keramische tegels te zagen kun je een decoupeerzaag gebruiken.


Keramische tegels zagen met een decoupeerzaag

Je kunt een decoupeerzaag inzetten voor het zagen van veel verschillende materialen. Er zijn dan ook veel bijpassende decoupeerzaagbladen op de markt. Maak daar gebruik van, want mooi werk staat of valt niet alleen met de juiste machine, maar ook met het juiste decoupeerzaagblad. Er zijn speciale zaagjes voor tegels. Festool, Makita, DeWalt, Bosch en bijvoorbeeld Wolfcraft bieden je genoeg keus in speciale decoupeerzaagjes voor het zagen van tegels.

Keramische tegels bestaan uit hard materiaal dat je niet kunt zagen met een universeel decoupeerzaagblad. Je hebt dan al snel te maken met afbrekende of botte tanden of zelfs een zaagje dat breekt. Gebruik dus een speciaal zaagje dat bij het materiaal past. Tip: heb je veel te zagen, laat dan het zaagblad af en toe even afkoelen zodat deze niet oververhit raakt. Want ook dat levert een verhoogt risico op zaagbreuk op.

Keramische tegels zagen tips


Tegels zagen zonder krassen

De grote uitdaging bij het zagen van keramische tegels is hoe je dit doet zonder dat de tegel breekt, de (keramische) toplaag splintert of dat het tegeloppervlak krassen vertoont. Wanneer je tegels gaat zagen met een decoupeerzaag kun je krassen in het tegeloppervlak voorkomen door de aluminiumvoetplaat van de zaag aan te vullen met een kunststof beschermplaat voor decoupeerzagen.

Stap voor stap keramische tegels zagen

  • Draag een veiligheidsbril en/of kleding om jezelf te beschermen tegen splinters
  • Zaag altijd zonder pendelheffunctie
  • De snelheid van de decoupeerzaag moet erg laag zijn (zoals bij het zagen van metalen).Stel het toerental niet te hoog in en laat de zaag het werk doen. Forceer niets
  • Vind je de zaaglijn te scherp, dan kun je de zaaglijn voorzichtig bijwerken met schuurpapier of een schuurblok.

Aanbevolen zaagblad voor het zagen van keramische tegels:


Conclusie

Keramische tegels zagen is een redelijk specialistisch werk, omdat het materiaal snel splintert bij de zaagsnede. Dit kun je verminderen door het juiste zaagblad te kiezen. Voor het zagen van keramische tegels zijn dit fijngetande harde zaagbladen van bijvoorbeeld wolfraamcarbide. Om krassen op de tegels te voorkomen, wanneer je zaagt met een decoupeerzaag, kun je een kunststof plaatbeschermer gebruiken.

Zaagwijzer.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart