Hoe kan ik plexiglas het beste zagen?

Plexiglas wordt ook wel acrylglas genoemd en is gemaakt van polymeer methylmethacrylaat, kortweg PMMA. Plexiglas kan op verschillende manieren worden bewerkt. De meest gekozen bewerkingsmethoden zijn snijden en plexiglas zagen. Bij beide methoden is het uiteraard zaak om rekening te houden met de bijzondere eigenschappen van PMMA-kunststoffen. Hieronder lees je meer informatie over het snijden en zagen van plexiglas en waar je rekening mee dient te houden bij het bewerken van kunststoffen.

Algemene tips voor het zagen van plexiglas:

  • Je kunt plexiglas zagen met: een cirkelzaag, een invalzaag, een verstek- en afkortzaag, een decoupeerzaag of met een handzaag. Bij alle type zagen geldt dat het zaagblad fijngetand moet zijn.
  • Plexiglas zagen met een decoupeerzaag of cirkelzaag is eigenlijk geen zagen. Het materiaal wordt door de tanden eerder weggeschraapt. Draag daarom altijd een veiligheidsbril om splinters in de ogen te voorkomen.
  • Plexiglas scheurt snel. Gebruik altijd een zaagblad dat geschikt is voor het materiaal. De meest zaagbladen voor plexiglas zijn niet uitsluitend geschikt voor plexiglas, maar geschikt voor het zagen van meerdere materialen. De verpakking of de online bestelling geven aan of het zaagblad geschikt is.
  • Zaag plexiglas met een laag toerental. Plexiglas zagen met een hoog toerental leidt tot scheurvorming.
  • Klem wegens de buigzaamheid van plexiglas het materiaal goed vast. Anders gaat tijdens het zagen buigen wat het zagen en een mooie resultaat bemoeilijkt. Grote werkstukken dienen om deze reden ondersteund te worden.
  • Verwijder beschermfolie pas na het zagen of snijden.
Plexiglas zagen met decoupeerzaag

Plexiglas zagen met decoupeerzaag

Kies voor plexiglas zagen met een decoupeerzaag voor zaagjes met niet gezette tanden. Het zaagblad moet zo fijn mogelijk getand zijn. Stel je decoupeerzaag in op 2.000 tot 3.000 tpm en zet de slingerslag uit. Voor het zagen van dun plexiglas tot 4 mm dikte, stel je de pendelfunctie in op 1. Voor dikker plexiglas kun je stand 2 gebruiken. Start de decoupeerzaag voordat je het zaagje op het werkstuk zet. Houd de zool van je machine op het werkstuk gedrukt, maar gebruik niet te veel duwkracht. Laat de machine het voortbewegende werk doen.

Deze tips gelden ook voor het zagen van plexiglas met een cirkelzaag. Waaraan nog kan worden toegevoegd dat je bij het zagen van plexiglas met een cirkelzaag het best met de geleiderail werkt.

Aanbevolen decoupeerzaagjes voor plexiglas:


Plexiglas zagen met handzaag

Dunne platen plexiglas of korte stukken kun je ook met de hand zagen. Het is zagen van plexiglas met de handzaag is echter vrij intensief en je loopt al snel het risico dat de zaaglijn niet mooi recht loopt. Wil je plexiglas toch met een handzaag zagen? Dit gaat het best met een ijzerzaag omdat deze een fijne vertanding heeft.

Conclusie

Voor het zagen van plexiglas kun je zowel een cirkelzaag, een invalzaag, een verstek- en afkortzaag, een decoupeerzaag of handzaag gebruiken. Kies voor een zaagblad met fijne, kleine tanden. Omdat plexiglas scheurgevoelig is, moet het werkstuk goed vastgezet of ondersteund worden tijdens het zagen. Zaag plexiglas met een laag toerental om scheurvorming te voorkomen en maak gebruik van de beschermende folie. Je kunt de zaaglijn erop aftekenen en de folie helpt bij het zo splintervrij mogelijk zagen van het plexiglas.

Zaagwijzer.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart