Hoe kan ik het beste Trespa zagen?

Trespa is een merknaam, maar wordt vaak gebruikt als benaming voor HPL plaatwerk. En dat staat weer voor: High Pressure Laminate. Trespa is dus geen massief hout. De platen bestaan uit papier, houtvezels en thermohardende harsen die onder druk worden samengeperst. De kern bestaat uit houtvezels en de buitenkant heeft een zeer harde, kunststof toplaag. Hoewel het eigenlijk om een deels kunststof plaat gaat, is het zagen van Trespa panelen vergelijkbaar met het zagen van hoogwaardig hardhout. Het mooi zagen van Trespa vraagt enige aandacht, maar ik zeker goed zelf te doen.

Net als bij het zagen van hardhout of ander plaatwerk stelt het splintervrij zagen van Trespa de nodige eisen aan het gereedschap, de scherpte van het zaagblad en de manier van zagen. De beste zaagkwaliteit voor het zagen van Trespa wordt bereikt met een decoupeerzaag of cirkelzaag.

Trespa zagen met een decoupeerzaag

Wanneer je een decoupeerzaag hebt met drie slingertrappen – wat veel decoupeerzagen hebben- stel de pendelstand dan in op 1. In deze stand maakt de zaag verticale, op-en-neergaande zaagbewegingen. In stand 2 en 3 maakt de zaag ook voorwaartse en achterwaartse bewegingen. Bij Trespa kan dit tot splintervorming leiden aan de bovenzijde van het werkstuk.

Kies voor het zagen een speciaal Trespa-zaagblad. Je kunt ook een zaagblad gebruiken dat geschikt is voor aluminium. Deze decoupeerzaagbladen hebben een fijne vertanding en zorgen zo voor een mooie, zuivere zaagsnede.

Stap voor stap Trespa zagen met een decoupeerzaag:

  • Draag een veiligheidsbril
  • Plak schilderstape op de achterzijde van de plaat waar de zaaglijn moet komen, en teken de zaaglijn af. Tijdens het zagen beweegt de grondplaat van de decoupeerzaag over de achterkant van de plaat.
  • Zaag met een hoge snelheid en houdt de grondplaat goed vlak op de plaat. Laat de zaag het werk doen en forceer niets. Zo beweegt de decoupeerzaag probleemloos over de zaaglijn.
  • Vind je de zaaglijn te scherp, dan kun je de zaaglijn bijwerken met schuurpapier.

Dit zijn de meest verkochte decoupeerzagen:


Trespa zagen met een cirkelzaag

Kies voor het zagen van Trespa een zaagblad met een wisseltand- of trapeziumvormig combinatiezaagblad met platte tanden. 

Stap voor stap Trespa zagen met een cirkelzaag:

  • Draag een veiligheidsbril
  • Plak schilderstape op de achterzijde van de plaat waar de zaaglijn moet komen, en teken de zaaglijn af. Wanneer de zaag een geleider met splinterbeschermer heeft kun je deze stap overslaan.
  • Stel bij zagen met een cirkelzaag de juiste zaagdiepte in. De zaagdiepte dient drie- tot viermaal de plaatdikte te zijn. 
  • Zaag met een hoge snelheid en houdt de grondplaat goed vlak op de plaat. Laat de zaag het werk doen en forceer niets. Zo beweegt de cirkelzaag probleemloos over de zaaglijn.
  • Vind je de zaaglijn te scherp, dan kun je de zaaglijn bijwerken met schuurpapier.

Dit zijn de meest verkochte cirkelzagen:


Aanbevolen zaagbladen voor splintervrij Trespa zagen

Er bestaan geen specifieke zaagbladen voor Trespa alleen. Je kunt een zaagblad gebruiken dat geschikt is voor hardhout of aluminium. Vaak staat er op de verpakking wel dat het zaagblad ook geschikt is voor Trespa.


Conclusie

Trespa bestaat uit een kern en een harde toplaag. Voor mooie zaagsneden kies je altijd het juiste zaagblad. Voor Trespa zijn dit zaagbladen die geschikt zijn voor hardhout en/of aluminium. Het best kun je Trespa zagen met een decoupeerzaag of cirkelzaag.

Zaagwijzer.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart