Zagen zonder splinters. Dit zijn de tips!

Hout, aluminium, laminaat of spaanplaat zagen? Zo gaat het probleem- en splinterloos

Splintervorming is bij het zagen vaak te voorkomen. Bij het grof zagen van hout hoeven splinters en een onregelmatige zaagsnede helemaal geen probleem te zijn. Maar bij het zagen van laminaat, spaanplaat, meubelpanelen, Trespa en melamine is dit niet wat je wil en is een mooie, zuivere zaagsnede de kroon op je zaagwerk. Hoe zorg voor je voor een mooi zaagresultaat en kun je splintervrij houtzagen? Met deze tips lukt het.

Algemene tips voor zagen zonder splinters

Het klinkt logisch, maar de eerste stap is kiezen voor het juiste gereedschap. Let voor splintervrij zagen ook op de zaagrichting van het zaagblad. Die is namelijk niet bij elke zaag gelijk. Wanneer de tanden van het zaagblad naar beneden gericht staan, zoals bij cirkelzagen, bevindt het meest zuivere deel van de zaagsnede zich aan de bovenkant van het werkstuk. De onderzijde is dan het meest gevoelig voor splinters. Bij zaagtanden die naar boven wijzen, zoals vaak bij een decoupeerzaag, is dit precies andersom.

Uiteraard is de materiaalkwaliteit van het zaagblad zelf belangrijk en ook het aantal tanden en hoe deze op het zaagblad staan zijn van grote invloed op het zaagresultaat. De algemene regel is: hoe meer tanden, hoe fijner de zaagsnede.

Ook de grootte van het zaagblad en de afstelling van zaagdiepte is van invloed. Hoe minder het zaagblad tijdens het zagen aan de onderzijde uit het werkstuk komt, hoe minder weerstand tijdens het zagen en hoe minder splintervorming er zal zijn.


Laminaat zagen zonder splinters

Laminaat zagen zonder splinters

Laminaat kun je afkorten met een zogenaamde laminaatsnijder, een decoupeerzaag, een cirkelzaag of een afkortzaag. Een laminaatsnijder werkt met een hefboom en een mes. Op deze wijze vele meters laminaat afkorten, is redelijk arbeidsintensief. Professionals die vaak laminaat verwerken zullen eerder kiezen voor een zaag. Om laminaat te zagen zonder splinters kun je ter stabilisatie de zaaglijn afplakken met schilders tape en de precieze zaaglijn op het tape uitzetten. Ook dit is natuurlijk een vrij intensieve bezigheid omdat er voor een complete vloer veel zaagsneden gemaakt moeten worden. Houd daarom vooral rekening met de zaagrichting van de zaag die je gebruikt. Kies afhankelijk van de zaagrichting of je met de voorzijde of achterzijde naar boven het laminaat zaagt.

Laminaat zagen met een afkortzaag of decoupeerzaag?

Laminaat is er in veel verschillende kwaliteiten. Zorg er allereerst voor dat het type zaag dat je gebruikt past bij de dikte en de hardheid van het laminaat. Erg geschikt voor het netjes zagen van laminaat is een afkortzaag. Bijvoorbeeld de Metabo afkortzaag KSG254M. Het voordeel van een afkortzaag is dat je er in een adem plinten perfect mee verstek kunt zagen. Een decoupeerzaag is minder geschikt voor het zagen van lange rechte lijnen. Zoals bij laminaatdelen in de lengte passend zagen. Een decoupeerzaag met geleider maakt de klus eenvoudiger en helpt meteen bij het splintervrij zagen van laminaat. Een decoupeerzaag is uiteraard wel handig voor het in de breedte doorzagen van laminaat of wanneer je rekening moet houden met inkepingen voor leidingen.

Aanbevolen zaagbladen splintervrij laminaat zagen:


Spaanplaat zagen zonder splinters

Spaanplaat zagen zonder splinters

Om spaanplaat te maken worden houtchips en composietbindmiddel samengeperst. Spaanplaat laat zich relatief eenvoudig zagen, maar is daarbij wel splintergevoelig. Let vooral op de zaagrichting zodat eventuele splintervorming zich aan de achterzijde van de plaat bevindt. Een geleiderails helpt vanwege de druk op het hout om splintervorming te voorkomen. Hetzelfde effect kun je ook bereiken door de zaaglijn af te plakken met schilderstape. Neem altijd superscherpe zaagbladen en stel de zaagdiepte juist in. Dit wil zeggen: het zaagblad steekt niet meer dan 6 mm onder het materiaal uit. Meer zorgt voor onnodige weerstand en daarmee voor minder scherpe zaagsneden. Het tegenovergestelde dus van een mooie zaagsnede zonder afbrokkelende stukjes spaanplaat.

Aanbevolen zaagbladen voor splintervrij spaanplaat zagen:


Melamine zagen zonder splinters

Melamine zagen zonder splinters

Melamine is gecoat spaanplaat. Het zagen van dit materiaal is lastiger omdat je met hetzelfde zaagblad door twee verschillende materialen zaagt: een keiharde toplaag en een zachtere laag in het midden. Vooral de coating toplaag is gevoelig voor afbrokkelen en versplintering. Gecoate panelen als melamine splintervrij zagen gaat het best met een cirkelzaag. Zaag het werkstuk met de goede kant naar boven. Dit geeft minder beschadigingen omdat de zaagtanden van een cirkelzaagblad van bovenaf zagen. Eventuele splintervorming bevindt zich dan aan de onderzijde. Bij een decoupeerzaag is dit andersom. Een extra hulpmiddel is het gebruik van papierenplakband waarmee je denkbeeldige zaaglijn afplakt. Dit geeft stabilisatie en kun je het werkstuk beter splintervrij zagen.

Aanbevolen zaagbladen voor splintervrij Melamine zagen:


Conclusie splintervrij zagen

  • Algemeen geldt voor splintervrij zagen van elk materiaal dat het gereedschap en de zaag op het materiaal is afgestemd.
  • Zorg ervoor dat het zaagblad scherp is.
  • Papieren plakband of schilderstape is een bekend foefje wanneer je splintervorming aan het werkstuk wilt voorkomen. Plak het schilders tape op de zaaglijn en zaag vervolgens door zowel het tape als het materiaal.
  • Bij het zagen met een decoupeerzaag van splintergevoelig materiaal zoals laminaat, triplex of meubelplaat, houd je de decoratieve kant aan de onderkant. Bij zagen met een cirkelzaag is het precies andersom. Bij een cirkelzaag wijst het zaagblad naar beneden (de zaagrichting), door het werkstuk met de goede kant naar boven gericht te houden, krijg je daar de meest zuivere zaagsnede.
  • Werk je met een zaagtafel of een handcirkelzaag dan is een geleiderail een ideale zaaghulp. Je zaagt er heel nauwkeurige zaagsneden mee, maar daarnaast werken geleiderails als splinterbescherming.

Zaagwijzer.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart